Mat, landbruk, selvforsyning og rettferdig dagligvarehandel
​
Matjord er nasjonalarv, og bøndene er selve bærebjelken i vår beredskap.
Et samfunn som ikke kan mate seg selv, er et sårbart samfunn. I dag er Norge fullstendig avhengig av globale forsyningslinjer og importert mat med lav næringsverdi, mange tilsetningsstoffer og lang transportvei. Vi har kun 42 % selvforsyningsgrad på mat ifølge NIBIO.
Dette er ikke bare dårlig beredskapspolitikk, det gjør oss farlig avhengige av andre når krisen kommer. Det smarteste Norge kan gjøre i en tid med stor global uro, er å sørge for at vi er selvforsynte med de viktigste her vi bor. Vi har sett hvordan vi mangler egg, korn og andre produkter når produksjonsland må prioritere seg selv på grunn av krise. Med dagens teknologi har vi alle muligheter til å bli selvforsynte, men vi må starte nå.
Vi har vennet oss til det alltid er mat å få kjøpt. Matmangel og sult er noe som ikke forekommer i vår del av verden i moderne tid. Men sannheten er at vi har gjort oss fullstendig avhengige av et globalt matvaremarked som er langt fra sikkert i årene fremover. Det er behov for store endringer for sikre oss rimelig, sunn og kortreist mat.
Matjord er nasjonalarv, og bøndene er selve bærebjelken i vår beredskap. Norge har alle forutsetninger for å bli selvforsynt med de viktigste varene, men da må vi ta grep nå.
Bonden først:
-
Vi vil subsidiere norsk jordbruk slik at det får en betydelig oppsving og tilvekst i antall bønder.
-
Bøndene som dyrker jorda og fôrer landet, skal få en rettferdig del av verdikjeden. Det er uholdbart at matvarekjedene og staten sitter igjen med størstedelen av fortjenesten, mens norske bønder sliter med å få økonomien til å gå rundt. Generasjonspartiet vil redusere statens avgiftstrykk på norsk matproduksjon og snevre inn dagligvarekjedens makt gjennom nye konkurranseregler og forhandlingsgrenser.
-
Forenkle av tilskuddsordninger for bønder ved å lage en søknadsportal hvor alle tilskuddsordninger er samlet på ett sted.
-
Generasjonspartiet vil gjøre det enklere å overta gårdsbruk ved å forenkle dagens godkjenningskrav og fjerne unødvendig byråkrati. Gårder skal ikke stå tomme fordi systemet stenger ute gode, men utradisjonelle kjøpere. Samtidig vil vi styrke jordlova slik at bruk ikke kan seksjoneres, spekuleres i eller forlates. Matjord er nasjonalarv og skal være i bruk.
-
Forenkle generasjonsskifte ved å gi lavere arveavgift og rimelige lån.
-
Oppstartstøtte for nye bønder som ønsker å ta over gård.
Råvarebasert, sunn og ærlig mat
-
Vi vil fjerne momsen helt på rene norske råvarer som grønnsaker, kjøtt, melk, ost og bærekraftige fiskeslag. Dette for å styrke selvforsyningsgraden og gjøre det rimeligere å velge sunt.
Vi skal gjøre det enklere å velge det som er mest helsefremmende:
-
Forbud mot 3 for 2 tilbud på butikken.
-
Regulering for plassering av klart usunne varer på dagligvarebutikker og andre utsalgssteder: Godteri, sjokolade, chips og brus.
-
Vi vil beskytte barn og voksne mot helseskadelig påvirkning, akkurat slik man i sin tid gjorde med røykeloven. Derfor vil vi forby reklame for klart usunn ultraprosessert mat som vi vet fører til sykdom. Selskaper skal ikke tjene penger på å utnytte menneskers biologiske svakheter for kortsiktig profitt. Vi vil gjøre det lettere å ta gode valg, ikke vanskeligere.
-
Øke sukkeravgiften for å bekjempe overforbruk av sukker. Bakgrunn: Høyt sukkerforbruk i Norge medfører en rekke helseproblemer.
For å ikke ramme matauk og matlaging, vil det derimot ikke bli krevd økt avgift på rent sukker, kun sukkerholdige produkter.
​
Økt sukkeravgift kan medvirke til redusert bruk og dermed virke avskrekkende og bidra til et sunnere kosthold. Målet er å redusere sukkerinntaket og få de helsemessige konsekvensene dette fører med seg i befolkningen. På sikt vil dette kunne bedre folkehelsen og bidra til mindre press på helsevesenet.
Matmakt og butikkreform
Dagligvaremarkedet i Norge domineres i dag av tre store aktører. Disse aktørene har på kort tid økt andelen av egne merkevarer (EMV), noe som gjør det vanskelig for andre leverandører, både store og små, å få tilgang til butikkhyllene. Denne utviklingen svekker konkurransen, gir kjedene større kontroll over prisene og begrenser valgmulighetene for oss forbrukere. Samtidig fører det til høyere marginer for butikkjedene, mindre innovasjon og reduserte muligheter for småskalaprodusenter til å etablere seg i markedet.
Generasjonspartiet arbeider for å bryte opp matvaremonopolet, ved å:
-
Begrense dagligvarekjedenes mulighet til å selge egne merkevarer. Målet er å styrke konkurransen mellom leverandørene, øke produktutvalget og bidra til lavere matvarepriser for forbrukerne.
-
Lovpålegge dagligvarekjedene en viss kvote som er nødt til å være lokalprodusert. (kvoten kan justeres utifra størrelse på butikk eller lokalsamfunn. Lage lokale ordninger for transport av lokalmat til utsalgsstedene.
-
Åpne innkjøpssystemene. Butikker må gi alle leverandører lik tilgang til å konkurrere om plass i hyllene. I dag har store kjeder eksklusive avtaler som stenger ute mindre produsenter.
-
Synliggjøre norsk mat i matbutikkene, ved å dele inn i seksjoner importert/lokalprodusert. Lokalprodusert mat skal plasseres sentralt i butikken. Slik at det blir enklere for nordmenn å velge norsk mat.
-
Forby kjedene å be om urimelige rabatter fra bønder, som allerede har veldig lave marginer. For eksempel sette et tak for hvor stor rabatt en kjede kan kreve.
-
Dagligvaretilsynet skal ha sanksjonsmyndighet. Det er ikke nok å overvåke, vi må kunne gripe inn når matvarekjedene bryter konkurransereglene, utnytter bønder eller presser ut små produsenter. Et tilsyn uten makt er et tilsyn uten mening. Dagligvaretilsynet ble opprettet i 2021, men har ikke myndighet til å ilegge bøter eller stanse lovbrudd.
Matberedskap og fremtidig produksjon
-
Vi vil raskest mulig gjenopprette kornsiloer rundt i landet for å øke matsikkerheten.
-
Vi vil satse stort på innendørs produksjon av grønnsaker, bær, frukt og annet som måtte egne seg. Det er fullt mulig å gjøre norske byer selvforsynt med grønnsaker på helårsbasis uavhengig av klima med vertical farming, akvaponikk ol.
-
Vi vil satse systematisk på å utnytte alle de nye mulighetene som klimaendringene skaper for utendørs dyrkning.
-
Nye og gamle beitemuligheter skal utnyttes, og lokal produksjon knyttet til disse.
-
Forbud mot forskning og dyrking av industrihamp skal oppheves da den sinker den grønne utviklingen.