top of page

Hadde du likt å stå uten tak over hodet?


Foto: Sandor Dahl/ÅT


Les hele i Åsane Tidende.


Her er et utdrag fra teksten:


– Det kan ikke være slik her i verden at vi kan utvikle og lage det meste, bare ikke hybler og leiligheter til folk som trenger tak over hodet, skriver student Gyda Ulrike Oddekalv i dette innlegget.16.500 mangler studenthybel eller studentbolig i Norge. I Bergen er hybelkøen 38 % lengre enn på samme tid i fjor ifølge NRK.


Som student gjør dette meg rasende, som politiker gjør dette meg motivert. Jeg ble selv presset ut på det private leiemarkedet da Sammen ikke hadde bolig til meg. Jeg betaler mer enn jeg er komfortabel med og det gjør vel de fleste studenter, skal vi tro media.

Studenter er en av de gruppene som i selve studietiden er minst bemidlet og en av de gruppene som sliter mest med psykisk helse. Kan det være en sammenheng?

Maslows behovspyramide er den mest kjente teorien innen behovsteoriene. Denne forklarer våre grunnleggende behov og hvordan disse styrer vår adferd og vår motivasjon. Ut fra denne kan man konkludere med at bolig er viktig for å få dekket det helt elementære behovet vi mennesker har for trygghet. Igjen er trygghet viktig for vår mentale helse. Så hva er det egentlig vi holder på med?


Vi har innrettet samfunnet slik at vi får dårlig psykisk helse som fører til at en enten skader seg selv eller verre, skader andre.


Trygghet må bygges nedenfra og opp slik Maslows behovspyramide illustrerer. Selv om landet er rikt så er det mange innbyggere som sliter, deriblant de store studentmassene. I en viktig tid der man skal lære og utvikle seg som menneske og det er mange nye ting å forholde seg til er det svært skadelig for både psykisk og fysisk helse (siden disse henger sammen) å ikke ha et greit sted å bo.

Dette er det virkelig verdt å ta en skikkelig kamp om i politikken. Verdt å legge hodet på blokken for å stå i den støyen og stormen som ofte setter inn når man ytrer seg. Noen må jo gjøre det. Jeg har flere forslag til hvordan vi kjapt og effektivt kan få bukt med dette problemet.


189 visninger0 kommentarer

Comentários


bottom of page