top of page

Utfasing av kontanter og tvang til bruk av apper

Oppdatert: 22. aug. 2022

Skrevet 5.mai 2021Det har vært litt snakk om det å ikke få bruke kontanter og at man «tvinges» til å ha både smarttelefon og installere apper for å bestille billetter, mat mm. Vi i Generasjonspartiet syns dette er en stor og kjempeviktig sak.


Det er greit at det er lettvint å bruke kort, Vipps og nettbetaling o.l., men vi må ikke utfase kontantene. Da mister vi kontrollen over vårt eget liv.


Kontanter kan ikke spores eller «feil»-brukes og en trenger ingen elektrisitet for at de virker. Uansett hva som skjer, kriser, krig, strømbrudd eller andre ting så virker kontanter. Bankkort kan hackes, skannes og tappes. Det kan ikke kontanter.


Ved bruk av kort tjener bankene på hver transaksjon, så dette vil de selvsagt ha mer av. Ved bruk av kontanter så tjener de ingenting. Folk kan betale for varer og tjenester med kontanter uten at bankene får kloa i en eneste krone. Dette taper bankene store penger på.


Hver eneste dag så foregår det kortbetalinger her i landet for millioner av kroner som bankene tar sine prosenter av, og det uten selv å løfte en finger. Dette er en nesten gratis inntekt for dem og dette vil de selvsagt ha mer av. Helst alt. Og ved bruk av kort vil kortbruken lagres og alt du handler og hvor du handler blir registrert. Kontanter registrerer ingenting.


Når du bruker kort vil alt du gjør og hvor du har vært spores og lagres. Ved bruk av kontanter kan du reise og bevege deg fritt uten slik registrering. Dersom bankene klarer å fase ut kontantene så vil de eie både deg og pengene dine. Dersom det finnes kontanter så har de ingen kontroll over deg og heller ikke over hva du bruker pengene dine på.


Klarer de å fase ut kontantene så kan de også bestemme over alt det du gjør. Da kan de faktisk i verste tilfelle stenge tilgangen du har til dine egne penger. De kan da hindre deg i å handle hvor og hva du vil. De kan hindre deg i å handle i nettbutikker eller andre steder der de ikke vil at du skal ha tilgang til å kjøpe varer. De kan bestemme hvor kortet ditt skal virke og ikke virke. De kan i det hele tatt bestemme om du får ha en bankforbindelse, det kan de i dag også, men pr.dd har man en mulighet for å bruke kontanter, det er det ikke sikkert vi har om kontanter fases ut.


Folk som rusmisbrukere, uteliggere og de som har misbrukt bankforbindelsen kan i dag ha vanskelige med å få bankforbindelser og forsvinner kontantene så kan dette skje med hvem som helst. Da kan banken bestemme om du får ha et bankkort eller en konto. Det merket vi allerede ved at alle måtte ha pass for å beholde kontoen sin, i alle fall i DNB som ga store overskrifter for et par år siden.


Dersom det ikke finnes kontanter så er det bankene som bestemmer hvordan penger skal fungere. De bestemmer om du får rente på pengene dine eller om du skal betale for å ha penger.

Flere banker har begynt å tenke minus-renter, dvs at du må betale for å ha pengene dine i banken. Det ser vi allerede i andre Europeiske land.


Du må nå betale for å bruke dine egne penger via kortgebyrer etc., men dette ønsker de selvsagt å utvide og lage enda flere inntektsmuligheter av. De kan faktisk hindre deg i å ha penger om kontantene forsvinner.


De kan hindre deg i å få lønn. De kan hindre deg i å betale regningene dine. De kan med andre ord bestemme over hvor mye penger du får lov til å bruke. Det vil faktisk si at de har full kontroll på deg og livet ditt.


De kan faktisk egentlig bestemme over om du får leve eller dø. For om kontantene forsvinner så kan du ikke tigge på gaten engang. Ja, de kan faktisk stoppe all din inntekt og stenge kontoen din. Det har også skjedd for mange etter «passkontrollen».


Jeg fikk ikke stenge min mors konto da hun døde (hun døde for over 5 år siden), da måtte jeg møte i banken å vise dødsattest etc. og det var utrolig komplisert alt sammen siden jeg da bodde og jobbet i utlandet så jeg utsatte det og glemte hele kontoen. Men så plutselig ble den stengt av banken allikevel fordi hun ikke kom og viste pass. Da var det visst ikke så vanskelig allikevel.


Så kontantene må vi kjempe for og vi må stoppe det at en ikke kan betale med kontanter. Mange steder så nekter de å ta imot kontanter og dette må forbys. Jeg hørte om en jente på 12 år som reiste alene med fly og hun hadde ikke bankkort, men moren hadde gitt henne penger så hun kunne kjøpe seg litt mat og drikke på turen, men hun ble nektet å betale med kontanter på alle kafeer og matutsalg på veien, slik at hun ikke fikk kjøpt seg mat hele den dagen hun var på reise. Dette er uholdbart. Slik kan det ikke være.


Kontanter er pr.dd. gyldige i Norge og da må alle kunne få betale med dem. Å nekte kontant betaling må ikke tillates.


Spesielt eldre folk som ikke har smarttelefoner får ikke bestilt mat uten app og den vanlige måten ved å ringe å bestille kan man ikke lenger benytte på flere spisesteder eller butikker som leverer mat på døren. Og på bussen får man heller ikke nå i Covid-19 tider betale og blir tvunget til å kjøpe billett på app. Med andre ord må man ta taxi og det vil bli kostbart med tiden. Det aller verste er vel de apper som man ikke får lastet ned uten å gi de tillatelse til dine kontakter og bilder på enheten. Med hvilken rett skal disse tilbydere ha tilgang til dette for å kjøpe f.eks. en pizza? Og ut fra hva som registreres på deg vil det for poppe opp en masse tilbud du overhodet ikke er interessert i som tilbyder selger til tredjepart for å prøve å kapre deg som kunde.


Noe er kanskje satt litt på spissen, men det er faktisk ikke så veldig langt fra virkeligheten og jeg har stor forståelse for at man ønsker kontroll på hvitvasking av penger o.l., men det er langt fra hvitvasking av penger og det å bestille f.eks. litt asiatisk mat som krever at man har lastet ned appen bare for å se hva maten de selger koster. Skal man måtte laste ned alle forretningers apper så blir det vel neppe plass til det på telefonene til de som er så heldige å ha smarttelefoner, vi andre får klare oss med en påsmurt brødskive betalt med kort på «Bunnpris» hvor det bl.a. ble stor diskusjon på nett fordi dem ikke tok kontanter fordi de mente at betalingssentralen var defekt. Heldigvis var det en annen kunde der som tilbøy seg å betale maten til vedkommende og fikk hennes kontanter isteden. Så det er i alle fall noe å tenke over. Ønsker vi denne ekskludering av mennesker og ønsker vi denne overvåkningen?


Mvh Cayza del Carmen, Generasjonspartiet Lillestrøm

23 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Skrevet 12.november 2021 Som parti og ikke minst privatperson er det spesielt trist å lese om saker hvor de eldste (og yngste) blir utsatt for kriminelle handlinger. Denne gangen sikter vi til tyverie

9.november 2021 Vi er helt enig i det Terje Finsrud skriver i sitt innlegg ang. parkering på Lillestrøm Torv. (https://www.rb.no/parkering-lillestrom-torv-ender-opp-med-a-reise-andre-steder/o/5-43-167

bottom of page