top of page

Man kan ikke lenger glemme løftene man lovet om å styrke psykisk helse

Skrevet 20.oktober 2021


Vi i Generasjonspartiet stiller oss 100 prosent bak Ashna Usman (fylkesleder i elevorganisasjonen Viken) sitt innlegg i RB den 13/10-21.


På den ene siden er det sjokkerende å se at støtten til skolehelsetjenesten i regjeringens statsbudsjett-forslag IKKE øker betraktelig, på den andre siden sjokkerer det oss ikke i det hele tatt da velgerne over så mange år har vært vitne til hvordan det loves og loves, men når alt kommer til alt så er det som ble lovet glemt.


Jeg vil først og fremst få dra opp nyttårstalen til Erna det året Ari Behn valgte å ende sitt liv og hvor det da ble lovet at man skulle ruste opp og satse mer på psykisk helse … For det andre har Norge 12 selvmord pr. 100 000 innbyggere (Norge er et av de land i Europa med flest selvmord), noe som er 12 for mange og når aldersgruppen for selvmord går helt ned til 10-års alderen da bør det vel ringe en bjelle. Den bjella bør forstås med at for å unngå selvmord så må man satse på psykisk helse i skolene også. Skolene er et viktig sted for å fange opp problemene som ofte foregår i det skjulte.


Og hvorfor foregår dette problemet så mye i det skjulte? Jo, fordi psykiske problemer i mange år har vært assosiert med skam og psykisk helse og selvmord har lenge vært et tabu-emne. Da Terje Kokvik hadde et innlegg i RB for over 1 år siden i forbindelse med den tragiske bortgangen av hans datter som var i DPS sin regi i vår region, ble vi utrolig glade for at noen endelig satte fokus på hvor dårlig stelt det er med tilbudet for psykisk helse, spesielt i vår kommune. Det ble da referert til et antall på mellom 10-20 mennesker som hadde tatt sitt liv mens de var tilknyttet DPS i vårt nærområde i en tidsperiode på rundt 1 års tid. Slikt skal ikke være mulig at kan skje når man har bedt om hjelp enten det er frivillig eller ved tvang.


I november 2019 dukket Covid-19 opp og landet (og store deler av verden for øvrig) stengte helt ned våren 2020 og her var det mange som allerede sleit som nå ble å slite enda mer samt at det dukket opp helt nye tilfeller. Ingen var nok forberedt på at ringvirkningene av epidemien kunne slå så utstrakt ut, men mange mistet de tilbudene som bl.a. ga livet mening og vi har enda ikke sett det som kan komme når hele denne epidemien og etterdønningene får lagt seg og blir kartlagt.

Nettopp pga at vi ennå ikke vet resultatene av verken epidemien og evt. bivirkninger/senskader enkelte får av både Covid-19 og/eller vaksinen, som det er blitt oppfordret til at hele befolkningen skal ta, så kan man ikke unnlate å legge en god del penger i et opprustet helsetilbud nettopp for skolebarna/ungdommene. Hvis det er snakk om å spare penger så er dette i alle fall helt feil sted å spare på, for ringvirkningen av å få flere syke etter det hele verden har måtte gå igjennom, ja, det har en langt høyere prislapp enn det å kunne forebygge og behandle det som allerede ligger rett foran nesa på oss.


Cayza Del Carmen, Leder av Generasjonspartiet Lillestrøm og Ine Marie Meyer Kiil Leder i GPU Viken (GP’s ungdomslag)

26 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Skrevet 12.november 2021 Som parti og ikke minst privatperson er det spesielt trist å lese om saker hvor de eldste (og yngste) blir utsatt for kriminelle handlinger. Denne gangen sikter vi til tyverie

9.november 2021 Vi er helt enig i det Terje Finsrud skriver i sitt innlegg ang. parkering på Lillestrøm Torv. (https://www.rb.no/parkering-lillestrom-torv-ender-opp-med-a-reise-andre-steder/o/5-43-167

Skrevet 18.oktober 2021 Hvor ble det av demokratiet i dette landet? Svar til alle dere store partier som sier at vi har et demokratisk land samt all media, aviser og tv-kanaler, som fratar “de andre”

bottom of page