top of page

Lukas (19) fikk påvist sjelden og svært dødelig kreftform - nå vil han hjelpe andre!VIL PÅ STORTINGET: Lukas Del Carmen har vært dødssyk. Nå vil han på Stortinget for å kjempe for de som sliter. Foto: Amund Rotbakken-Gundersen


Håper å gjøre det gjennom å bli en av landets yngste stortingskandidater.

Lukas Del Carmen fra Lillestrøm er 19 år, kreftoverlevende, musikkinteressert og en av landets yngste stortingskandidater.

– Stortinget trenger folk som er folk, og ikke bare profesjonelle politikere, sier han. En naturlig hjertesak

Del Carmen forteller at han har valgt å engasjere seg i politikken fordi han er misfornøyd med hvordan pengene i dag fordeles. Han mener det burde brukes mye mer penger på helsevesenet, og mindre på det han omtaler som fordyrende byggeprosjekter.

– Det blir for dumt å bruke masse penger på store, fine bygg for de få, når mange står i kø for å få helsehjelp, sier Del Carmen.

Selv om han foreløpig stiller relativt langt nede på Generasjonspartiets stortingsliste, har han håp om en dag å havne på stortinget.

Han har selv en historie som gjør helsepolitikken til en naturlig hjertesak.

– Som toåring fikk jeg en veldig alvorlig kreftform i binyra. En kreftform det var veldig liten sjans for å overleve. Jeg overlevde heldigvis, men sliter med mye plager fortsatt, forteller 19-åringen. – Har vært tøffe tak


Del Carmen sliter i dag med mye fatigue, en kraftig og ofte kronisk følelse av slitenhet og tretthet, noe mange kreftoverlevere gjør etter behandling.


Han har også slitt mye med angst, og blir veldig sliten av store forsamlinger. Han er glad i å drive med musikk og gaming, selv om kreftene ikke alltid strekker langt nok til alle tingene han elsker å gjøre.


– Til tider er det ganske tøft. Jeg fikk nok ikke helt den oppfølgingen jeg burde hatt etter kreftbehandlingen og sliter nok litt ekstra på grunn av det. Derfor er det viktig for meg å engasjere seg, slik at de som trenger det får den oppfølgingen de skal ha, sier han.


19-åringen forteller at han både har vært gjennom, og fortsatt kjemper, tunge kamper.

– Det er tungt å ha en kropp som ofte kjemper imot deg, sier Del Carmen.


– Livsfarlig sykdom


Kreftformen Del Carmen fikk som toåring kan ifølge tidligere barneonkolog ved Oslo Universitetssykehus, Ewa Widing, være svært dødelig.


– Å få nevroblastom i binyra som toåring kan være svært farlig, også i dag.

Hun forteller også at det er svært vanlig med senskader etter kreftbehandling – slik som Del Carmen har.


– Selv om veldig mange overlever kreftsykdommen i dag, er det dessverre mange som sliter også når kreften er borte, sier Widing.


Hun forklarer at sterk fatigue er svært vanlig etter endt behandling av barnekreft.

– Noen kan bli kvitt det, mens andre må leve med det resten av livet, forteller Widing.TØFFE KAMPER: Selv om livet ikke alltid har vært like enkelt, synes Del Carmen det er viktig å engasjere seg i de store sakene. Foto: Amund Rotbakken-Gundersen.


Drømmer om å bli helseminister


Generasjonspartiet er et relativt nytt parti, stiftet i fjor av en utbrytergruppe fra Pensjonistpartiet. Del Carmen forklarer at deres politikk handler om alle mennesker, ikke bare en enkeltgruppe. Derfor er det viktig for han at alle blir representert.


– Stortinget trenger folk som er folk, og ikke bare profesjonelle politikere.


Selv om Generasjonspartiet foreløpig ligger ganske langt unna å få en stortingsplass, har Del Carmen i fremtiden et håp om kanskje å bli helseminister.


– Jeg tror nok at det å bli statsminister blir litt for tøft for meg i min situasjon, men det hadde vært veldig kult å bli helseminister en gang i fremtiden, sier Del Carmen.


Han håper at fremtiden kan by på både stortingsplass og bedre helse.

– Hvordan fremtiden blir kan man jo ikke vite, men det er jo lov å drømme litt, sier han.

32 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page